Sportstimulering | Verhalenreeks GO! Gezond Onderweg

Verhalenreeks GO!. Met deze keer M. Koenders, jeugdarts GGD Gelderland-Midden

GO! Gezond Onderweg, wie wil dat nou niet!

Niet alleen bij volwassenen, maar ook onder kinderen en jongeren komt veel overgewicht en obesitas voor. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Project GO! is een programma om kinderen, jongeren (en hun ouders) te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Ze krijgen antwoord op vragen als: Wat is gezonde voeding? Hoe kan ik voldoende bewegen? Welke sport past er bij mij?

Ze krijgen begeleiding van een kindergezondheidscoach, maar ook zo nodig van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtist, psycholoog, kinderarts en/of de Jeugdgezondheidszorg.

Als arts bij de Jeugdgezondheidszorg ben ik betrokken bij Project GO! sinds de start in de gemeente Rheden. In meerdere andere gemeenten was het programma al bekend en succesvol gebleken. De Jeugdgezondheidszorg heeft een grote rol in het signaleren van overgewicht en obesitas. Ook ga ik als jeugdarts in gesprek met kind en ouders over de gezondheidsrisico’s en de mogelijkheden die er zijn voor eventuele begeleiding. Ik breng daarnaast in kaart of er medische redenen zijn die bijdragen aan obesitas. Soms is er namelijk een lichamelijke reden waar een behandeling voor nodig is. Uiteraard blijft ook in dit geval een gezonde leefstijl belangrijk.

Vooral in deze tijd van corona spreek ik veel kinderen en jongeren die het moeilijk vinden om ritme te houden; ritme met slapen, met het eetpatroon, met bewegen. Ik merk dat dit invloed kan hebben op hoe zij in hun vel zitten, en ook op het gewicht. Soms kunnen kleine aanpassingen al veel veranderen. Bijvoorbeeld elke dag even naar buiten gaan; een rondje wandelen of fietsen. Aan ouders wil ik de tip geven om kinderen te betrekken bij het koken. Kies bijvoorbeeld samen een gezond recept uit en ga dit samen maken. Het kan gezellig zijn en geeft kinderen inzicht in gezonde voeding.

Ik vind het vooral erg belangrijk dat er bij GO! gekeken wordt naar wat er bij een kind past. Niet iedereen is hetzelfde, dus er moet goed naar het individuele kind gekeken worden. Dat leidt tot de gezondste resultaten.

Meer weten over GO!..... kijk dan op https://go-nl.nl/